Møbelindustrien er i endring!

Del artikkel:
Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter

Hva tenker du når du setter deg ned i god stolen for å se på tv?
Eller hva tenker du når du setter deg ned ved middagsbordet for å spise middag med familien. Jeg tipper du ikke tenker hvor og hvordan er dette møbelet tegnet og produsert. Vår engasjerte ansatte i Jærtek tenker ofte slik, vi lurer på hvordan møbelet er produsert, og designet. Er det designet på papir eller på data? Er det frest i en Biesse Rover fres? Hvordan har de skrudd sammen møbelet?

Vi ser en utvikling i møbelindustrien som går gradvis mer og mer over mot digitalisering. Men hva betyr dette i praksis og hva kan Jærtek bidra med for å gjøre møbel Norge mer konkurransedyktige?

I vår kommunikasjon med bedrifter ser vi alt i fra bedrifter som tegner for hånd, til folk som tegner i 2D og andre som er over på 3D. Altså vi har hele spekteret av bedrifter som finnes i forskjellige stadier. Men tegning av et møbel er bare et steg i en lang kjede ved produksjon av møbler.
Det er her digitalisering kommer inn.

Nøkkelordet her er gjenbruk og bærekraft. Når designer har laget et møbel vil det si det er angitt mål parameter, relevant data f.eks prosjektinformasjon, produksjonsinformasjon, hvor mye material og hvilken type material. Dette er veldig enkelt og få til i et parameterstyrt 3d program.
Du vil få fullstendig BOM (Bill of materials) av antall plater, skruer og komponenter som trengs for å sette sammen dette møbelet.

Veien videre blir da produksjon. Plater skal freses, kantbånd skal limes, og alt skal settes sammen til et møbel. Her er det viktig å ha kontroll på BOM. Siden det er digitalisert, er all data skapt og tilgjengelig til gjenbruk. Fresebaner legges automatisk på og er klar til produksjon. Antall plater, hvilket material og leveringsdato blir sendt videre til ERP og kommunikasjonen er tastet en gang og vil ikke blitt rørt av menneskelige hender etter.

Sette sammen møbelet er som oftest en drøm i dag. Du har en fullstendig BOM og en 3Dmodell som viser hvordan møbelet settes sammen. Ved en automatiser arbeidsflyt vil du dramatisk redusere feil produksjonen, og sammenstillingen går unna. I en slik løsning har du dataflyt og gjenbruk over hele livssyklusen til møbelet.

Men vent, kunden har målt feil, du må justere lengden på møbelet. Her er en av de store styrkene med digitalisering. Du endrer lengde parametere i modellen og resten justeres av seg selv. Fresebanen er oppdatert av seg selv. Produksjonsunderlaget er oppdatert av seg selv, og alle instanser er varslet om en revisjon på tegning og produksjonen stanset av det møbelet.

Dette er ikke en drøm, men en realitet. Dette foregår i møbel industrien i dag, og fortsetter du med penn og papir så blir det mer og mer utfordrende og være konkurransedyktig mot det jeg har beskrevet.

En slik hverdag er det vi i Jærtek brenner for.
Vi ønsker å bidra til å digitalisere AS Norge, å spille våre kunder bedre.

Høres dette interessant ut?
Ta kontakt med oss for en hyggelig prat om mulighetene vi kan tilby

Gunnar

Gunnar Laland
Sales Manager
CAD/CAM
Kontakt meg via:
E-post eller Mobil:
+47 924 46 765

Trond2018-bw-rundt

Trond Svardal
Kundeutvikler / Key Account Manager
CAD/CAM
Kontakt meg via:
E-post eller Mobil:
+47 924 46 765

Jeg ønsker å bli kontaktet:

Bestill vårt nyhetsbrev

autorisert forhandler av